Kadaise druska buvo aukso vertės, o dabar kainuoja centus: pateikiame neįtikėtinus mitus ir faktus apie druską, kurių dar nežinojote

Paskelbė Lina

Druska – vienas iš seniausių žmonijos naudojamų prieskonių. Ji ne tik suteikia maistui skonį, bet ir yra būtina organizmo veiklai. Tačiau aplink druską sklando daugybė mitų: vieni sako, kad ji itin kenksminga, kiti teigia, jog be druskos gyventi neįmanoma.

Tad kur tiesa? Pažvelkime į druskos mitus ir mokslinius faktus.

Kas yra druska ir kodėl ji svarbi?

Druska – tai natrio chloridas (NaCl), mineralas, kuris būtinas organizmui. Natris dalyvauja daugybėje procesų:

  • Reguliuoja skysčių balansą organizme
  • Padeda perduoti nervinius signalus
  • Palaiko raumenų funkciją
  • Dalyvauja kraujospūdžio reguliavime

Vis dėlto per didelis druskos kiekis gali būti kenksmingas. Tad kiek jos iš tikrųjų reikia? Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja neviršyti 5 gramų druskos per dieną (apie vieną arbatinį šaukštelį). Deja, daugelis žmonių suvartoja kur kas daugiau.

Mitai apie druską

woman holding blue and white labeled can

Aplink druską sklando daugybė mitų. Paanalizuokime keletą populiariausių.

Mitas: Druska sukelia aukštą kraujospūdį visiems
Tiesa yra sudėtingesnė. Nors per didelis druskos vartojimas gali kelti kraujospūdį, tai labiausiai priklauso nuo individualių organizmo savybių. Kai kuriems žmonėms kraujospūdis nuo druskos nepadidėja. Vis dėlto, jei turite polinkį į hipertenziją, verta riboti druskos kiekį.

Mitas: Be druskos negalima išgyventi
Iš dalies tai tiesa, nes natris yra būtinas gyvybinėms funkcijoms. Tačiau visiškai druskos atsisakyti nėra būtina, nes jos gauname ir su natūraliais produktais: mėsa, pieno produktais, daržovėmis.

pink and brown ice cream on stainless steel spoon

Mitas: Jūros druska yra sveikesnė nei įprasta valgomoji druska
Dažnai girdime, kad jūros druska yra natūralesnė ir geresnė. Tačiau tiek jūros, tiek įprasta valgomoji druska yra natrio chloridas. Jūros druska gali turėti daugiau mineralų, tačiau jų kiekiai yra labai maži, kad darytų reikšmingą įtaką sveikatai.

Mitas: Jei valgai mažai druskos, esi apsaugotas nuo širdies ligų
Druskos ribojimas gali padėti sumažinti kraujospūdį, bet širdies ligoms įtakos turi ir daugybė kitų veiksnių: mityba, fizinis aktyvumas, stresas ir genetika. Vien sumažinti druskos kiekį nepakanka – reikia žiūrėti į visą gyvenimo būdą.

Mitas: Per daug druskos sukelia vandens kaupimąsi organizme
Tai iš dalies tiesa. Jei suvartojate per daug druskos, organizmas gali sulaikyti skysčius, sukeldamas tinimus. Tačiau sveikam žmogui šis poveikis yra laikinas – kai druskos kiekis sumažėja, vandens perteklius pasišalina.

Faktai apie druską

condiment shaker bottle

Be mitų, yra ir tikrų faktų apie druską, kuriuos verta žinoti.

Druska buvo aukso vertės – Senovėje druska buvo tokia vertinga, kad ja net buvo mokamas atlyginimas. Iš čia ir kilo angliškas žodis „salary“ (atlyginimas), kuris siejamas su lotynišku „sal“ (druska).

Per didelis druskos vartojimas iš tiesų gali būti žalingas – Ilgalaikis per didelis druskos kiekis gali padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, pažeisti inkstus ir sukelti tinimus.

Druskos pakaitalai gali būti naudingi – Jei norite sumažinti natrio kiekį, galima naudoti kalio druską, tačiau prieš tai reikėtų pasitarti su gydytoju.

Druska gali būti naudinga sportuojantiems – Intensyviai prakaituojant netenkama natrio, todėl sportininkams gali prireikti daugiau druskos.

Per mažai druskos taip pat gali būti pavojinga – Visiškas druskos ribojimas gali sukelti silpnumą, mėšlungį, žemą kraujospūdį ir netgi sąmonės netekimą.

Kaip sumažinti druskos kiekį maiste?

a wooden tray topped with lots of different types of food

Jei suvartojate per daug druskos, verta pagalvoti, kaip ją sumažinti.

  • Venkite perdirbtų maisto produktų – jie dažnai turi paslėptos druskos
  • Gaminkite namuose – taip galėsite kontroliuoti druskos kiekį
  • Naudokite prieskonius – vietoj druskos išbandykite česnaką, citriną, baziliką ar raudonėlį
  • Rinkitės produktus su mažesniu druskos kiekiu – skaitykite etiketes
  • Vartokite daugiau šviežių daržovių ir vaisių – jie natūraliai turi mažai druskos

Ar verta visiškai atsisakyti druskos?

Kai kurie žmonės nusprendžia visiškai atsisakyti druskos, manydami, kad tai sveikiau. Tačiau tai nėra būtina. Svarbiausia – saikas. Jei valgote subalansuotą mitybą ir nevartojate per daug perdirbtų produktų, greičiausiai druskos gaunate optimalų kiekį.

„Svarbiausia ne visiškai atsisakyti druskos, bet mokėti ją vartoti protingai. Per didelis ir per mažas kiekis gali turėti neigiamų pasekmių“ – teigia dietologė Lina.

Druska yra svarbi mūsų organizmui, tačiau jos perteklius gali pakenkti sveikatai. Tad geriausia laikytis vidurio kelio – vartoti tiek, kiek reikia, ir rinktis kuo natūralesnius produktus.

Dalintis straipsniu
Parašykite savo komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas