Sergant labai svarbu ne tik ilsėtis, bet ir tinkamai maitintis: kai kurių produktų geriau vengti, o kai kurie daro tikrus stebuklus

Paskelbė Lina

Sergant labai svarbu ne tik ilsėtis, bet ir tinkamai maitintis. Juk organizmas kovoja su virusais ar bakterijomis, tad jam reikia visų įmanomų resursų. Tačiau ar žinojote, kad kai kurie maisto produktai, kurie atrodo sveiki ar bent jau nekenksmingi, iš tikrųjų gali tik dar labiau apsunkinti sveikimo procesą?

Pažvelkime, ką reikėtų valgyti, norint pasveikti greičiau, o ko geriau vengti, kad liga neužsitęstų.

Vanduo ir šiltos arbatos – būtina, bet ne visi gėrimai tinka

Hidratacija yra vienas svarbiausių dalykų sergant. Vanduo padeda išplauti toksinus, palaiko gleivių skystumą ir gerina bendrą organizmo būklę. Tačiau ne visi gėrimai vienodai naudingi.

Ką gerti?

  • Paprastą vandenį
  • Šiltas žolelių arbatas su medumi ir citrina
  • Sultinius (ypač vištienos)

Ko vengti?

  • Kavą, nes ji dehidratuoja
  • Alkoholį, kuris silpnina imuninę sistemą
  • Cukrumi perteklius turinčias sultis ir gazuotus gėrimus

Dažnai girdime, kad apelsinų ar ananasų sultys gerai peršalus, tačiau jos turi daug cukraus, kuris gali mažinti baltųjų kraujo kūnelių efektyvumą kovoje su infekcija.

Cukrus ir saldumynai – imuninės sistemos priešai

orange and red plastic pack

Kai sergame, dažnai norisi greitos energijos, o saldumynai atrodo kaip lengvas būdas ją gauti. Deja, cukrus gali tik pabloginti situaciją.

Per didelis cukraus kiekis gali:

  • Silpninti imuninę sistemą
  • Didinti uždegiminius procesus organizme
  • Sukelti staigius energijos šuolius ir nuosmukius

Vietoje saldainių ar sausainių geriau rinktis natūralius vaisius, kurie turi ir vitaminų, ir skaidulų, padedančių organizmui sveikti.

Pieno produktai – padeda ar trukdo?

Pieno produktai yra vieni labiausiai diskutuojamų maisto produktų, kai kalbama apie sveikimą.

Kai kurie žmonės pastebi, kad pienas ir jogurtai gali sutirštinti gleives, ypač sergant peršalimu ar bronchitu. Kiti sako, kad probiotikų turintys jogurtai padeda atkurti žarnyno mikroflorą po antibiotikų vartojimo.

Ką rinktis?

  • Natūralų jogurtą su probiotikais, jei vartojate antibiotikus
  • Fermentuotus pieno produktus, jei jie nesukelia gleivių kaupimosi

Ko vengti?

  • Sunkiai virškinamų riebių sūrių
  • Ledų, nes jie gali dar labiau atšaldyti gerklę

„Pieno produktai kiekvienam žmogui veikia skirtingai – jei pastebite, kad nuo jų pasunkėja kvėpavimas ar kaupiasi gleivės, sergant geriau jų atsisakyti“, – pataria mitybos specialistas.

Kepti ir riebūs patiekalai – ne pats geriausias pasirinkimas

soup in white ceramic bowl

Jei jaučiatės prastai, kepti patiekalai ir riebus maistas tik dar labiau apsunkins organizmą. Tokie valgiai yra sunkiai virškinami, todėl energija, kuri turėtų būti naudojama kovai su liga, iššvaistoma virškinimo procesams.

Vietoje keptos mėsos ar gruzdintų bulvyčių geriau rinktis:

  • Virtą ar troškintą vištieną
  • Daržovių sriubas
  • Lengvai virškinamus grūdinius produktus (ryžius, avižas)

Riebus ir keptas maistas gali skatinti uždegiminius procesus organizme, todėl jų geriau atsisakyti bent jau tol, kol sveikstate.

Vaisiai ir daržovės – ne visos pasirinktos teisingai

Vaisiai ir daržovės yra būtini vitaminų ir antioksidantų šaltiniai, tačiau ne visi jie tinkami sveikstant. Pavyzdžiui, citrusiniai vaisiai gali dirginti gerklę, o žaliavės daržovės – būti sunkiai virškinamos susilpnėjusiam organizmui.

Ką geriau rinktis?

  • Virintas ar troškintas daržoves (morkas, brokolius, moliūgus)
  • Švelnius vaisius, pavyzdžiui, bananus
  • Uogas, kurios turi daug antioksidantų

Ko vengti?

  • Žalių salotų, jei jaučiate, kad jos sunkiai virškinamos
  • Apelsinų, jei skauda gerklę
  • Per daug rūgščių vaisių, kurie gali dirginti skrandį

Baltymai – svarbūs, bet reikia rinktis atsargiai

sliced bread on white ceramic plate

Baltymai yra būtini imuninei sistemai, tačiau jų šaltinis yra labai svarbus.

Geriausia rinktis:

  • Virtą ar garintą vištieną
  • Žuvį, turinčią omega-3 riebalų rūgščių
  • Augalinius baltymus, tokius kaip lęšiai ar avinžirniai

Ko vengti?

  • Riebios kiaulienos ar jautienos, kurios sunkiai virškinamos
  • Perdirbtų mėsos gaminių, tokių kaip dešros ar rūkyti gaminiai

Daug kas klausia – ar reikia valgyti daugiau baltymų? Taip, bet svarbu, kad jie būtų lengvai virškinami ir neskatintų uždegiminių procesų.

Sveikstant kiekviena smulkmena svarbi, net ir tai, ką dedate į savo lėkštę. Tinkama mityba gali padėti greičiau pasveikti, o neteisingi produktai – tik dar labiau apsunkinti situaciją. Tad rinkitės išmintingai ir leiskite savo organizmui stiprėti kuo greičiau.

Dalintis straipsniu
Parašykite savo komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas