Renkamės naują keptuvę – kaip išsirinkti vieną svarbiausių virtuvės instrumentų?

Paskelbė Lina

Keptuvė yra viena svarbiausių virtuvės priemonių. Nuo jos kokybės priklauso ne tik maisto skonis, bet ir sveikata. Rinkoje gausu įvairių keptuvių: nuo pigesnių tefloninių iki ilgaamžių ketaus.

Tačiau kaip išsirinkti geriausią? Kokią medžiagą rinktis? Kada laikas ją keisti? Apžvelkime viską nuo A iki Z.

Kokios būna keptuvės?

Renkantis keptuvę svarbiausia atkreipti dėmesį į jos medžiagą. Skirtingos medžiagos turi skirtingus privalumus ir trūkumus.

Tefloninės keptuvės (nelimpanti danga)

sliced fruit on black frying pan
Privalumai:
  • Maistas neprilimpa, todėl galima naudoti mažiau riebalų
  • Lengvai valoma
  • Greitai įkaista
Trūkumai:
  • Danga gali susibraižyti ir prarasti nelimpančias savybes
  • Kenksmingos, jei perkaista (ypač virš 250 °C)
  • Tarnavimo laikas trumpesnis nei kitų keptuvių

Geriausiai tinka: blynams, kiaušiniams, žuviai kepti.

Ketaus keptuvės

Privalumai:
  • Ilgaamžės – tinkamai prižiūrimos gali tarnauti dešimtmečius
  • Laikui bėgant susiformuoja natūrali nelimpanti danga
  • Puikiai išlaiko šilumą
Trūkumai:
  • Sunkios ir reikalauja priežiūros (reikia periodiškai įtrinti aliejumi)
  • Gali rūdyti, jei netinkamai laikoma
  • Ilgiau įkaista nei kitos keptuvės

Geriausiai tinka: mėsai, troškiniams, kepsniams.

Nerūdijančio plieno keptuvės

bowlful of vegetable salad
Privalumai:
  • Tvirtos ir atsparios įbrėžimams
  • Neturi kenksmingų dangų
  • Ilgaamžės
Trūkumai:
  • Maistas gali prilipti, jei keptuvė nepakankamai įkaitinta
  • Sunkiau valyti nei teflonines keptuves

Geriausiai tinka: daržovėms, mėsai ir padažams gaminti.

Keraminės keptuvės

Privalumai:
  • Natūrali, aplinkai draugiška danga
  • Gerai paskirsto šilumą
  • Lengvai valoma
Trūkumai:
  • Gali greitai nusidėvėti ir prarasti nelimpančias savybes
  • Nėra tokios atsparios kaip nerūdijančio plieno ar ketaus keptuvės

Geriausiai tinka: daržovių ir sveikesnių patiekalų ruošimui.

Vario keptuvės

three brass colored cooking pans
Privalumai:
  • Greitai įkaista ir tolygiai paskirsto šilumą
  • Elegantiška išvaizda
Trūkumai:
  • Brangios
  • Reikia nuolatinės priežiūros, nes gali oksiduotis

Geriausiai tinka: rafinuotiems patiekalams, padažams.

Kaip išsirinkti tinkamą keptuvę?

Renkantis keptuvę svarbu atsižvelgti į keletą dalykų:

Ką dažniausiai gaminate?

  • Jei mėgstate blynus – rinkitės tefloninę ar keraminę keptuvę.
  • Jei kepate mėsą – geriausia bus ketaus arba nerūdijančio plieno keptuvė.
  • Jei norite universalumo – nerūdijantis plienas arba kokybiška keramika.

Kokią viryklę turite?

brown and silver round wall decor
  • Indukcinėms viryklėms tinka ne visos keptuvės – reikia rinktis su magnetiniu dugnu.
  • Dujinėms viryklėms tinka visų tipų keptuvės.
  • Elektrinėms viryklėms tinka beveik visos keptuvės, bet geriau rinktis storesnio dugno modelius.

Kaip dažnai gaminate?

  • Jei kepate kasdien, verta investuoti į aukštos kokybės nerūdijančio plieno ar ketaus keptuvę.
  • Jei gaminate retai, gali pakakti pigesnės tefloninės keptuvės.

Ar svarbi priežiūra?

  • Jei nenorite skirti daug laiko priežiūrai, rinkitės nelimpančia danga padengtą keptuvę.
  • Jei mėgstate ilgaamžius daiktus, ketaus keptuvė bus geriausias pasirinkimas.

Kada laikas keisti keptuvę?

Net ir geriausia keptuvė ilgainiui susidėvi. Tačiau kaip suprasti, kada ją reikia keisti?

Tefloninė keptuvė: jei pastebite įbrėžimus, dangos nusilupimą ar jei maistas pradeda lipti – metas keisti.

Ketaus keptuvė: jei ji pradėjo rūdyti ir jos nebeįmanoma atkurti, gali būti laikas ją pakeisti.

Nerūdijančio plieno keptuvė: tarnauja ilgai, bet jei dugnas deformuotas ar maistas nuolat pridega, gali būti verta ją pakeisti.

Keraminė keptuvė: jei prarado nelimpančias savybes ir sunkiai valosi – metas naujai.

unknown person frying meat

„Jei keptuvė jau nebepatenkina jūsų lūkesčių – keiskite ją, nes susidėvėjusi keptuvė gali turėti įtakos ne tik patiekalų kokybei, bet ir sveikatai“, – įspėja ekspertas.

Kaip prižiūrėti keptuvę, kad ji tarnautų ilgiau?

Kad keptuvė tarnautų kuo ilgiau, laikykitės šių patarimų:

  • Nenaudokite metalinių įrankių – jie gali sugadinti dangą.
  • Plaukite rankomis – kai kurios keptuvės jautrios indaplovei.
  • Neperkaitinkite – per didelis karštis gali sugadinti dangą.
  • Laikykite tinkamai – nesudėkite keptuvių vienos ant kitos be apsauginių sluoksnių.
  • Reguliariai prižiūrėkite ketaus keptuves – įtrinkite aliejumi, kad jos nerūdytų.
Dalintis straipsniu
Parašykite savo komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas