Per pastaruosius kelis dešimtmečius avokadas tapo nepaprastai populiariu vaisiumi: stebinantys faktai ir tamsioji jų populiarumo pusė

Paskelbė Lina

Per pastaruosius kelis dešimtmečius avokadas tapo nepaprastai populiariu vaisiumi. Jis užkariavo restoranų meniu, socialinius tinklus ir sveikos gyvensenos bendruomenes. Visi mėgsta avokadų skrebučius, gvakamolę ir kokteilius, tačiau šis žaliasis auksas slepia ir nemažai pasaulinių problemų.

Šiandien sužinosite ne tik įdomiausius faktus apie avokadus, bet ir tai, kaip jų paklausa veikia aplinką, ekonomiką ir net saugumą kai kuriose pasaulio šalyse.

Kas yra avokadas?

sliced green and yellow fruit

Avokadas yra tropinis vaisius, kilęs iš Centrinės ir Pietų Amerikos. Jis priklauso laurinių augalų šeimai ir yra nepaprastai maistingas.

Įdomūs faktai apie avokadus:

  • Avokadai botaniškai yra uogos, nes turi minkštą vidų ir vieną didelę sėklą.
  • Jie egzistuoja jau daugiau nei 10 tūkst, metų – juos valgė net majai ir actekai.
  • Avokadų yra daugiau nei 500 rūšių, tačiau populiariausia – Hass avokadas, kuris sudaro apie 80 proc. visų parduodamų avokadų pasaulyje.
  • Avokadai sunoksta tik tada, kai yra nuskinti – jei paliksite juos ant medžio, jie išliks kieti net mėnesius.
  • Viename avokade yra daugiau kalio nei banane, todėl jis ypač naudingas širdžiai.

Avokadų nauda sveikatai

Avokadas ne veltui vadinamas „supermaistu“. Jo sudėtyje gausu:
Sveikųjų riebalų – daugiausia mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina blogojo cholesterolio kiekį.
Vitaminų – avokadas yra puikus vitaminų K, E, C, B6 ir folio rūgšties šaltinis.
Maistinių skaidulų – gerina virškinimą ir ilgiau išlaiko sotumo jausmą.
Geležies ir magnio – svarbūs energijos gamybai ir kaulų stiprumui.

Dėl šių priežasčių avokadai ypač mėgstami sveikos gyvensenos entuziastų, vegetarų ir veganų. Jie puikiai tinka salotoms, sumuštiniams, kokteiliams ir net desertams.

Kodėl avokadai tokie populiarūs?

sliced avocado against white background

Avokadų populiarumas išaugo per pastaruosius du dešimtmečius. Tam įtakos turėjo:

  • Socialiniai tinklai – „Instagram“, „TikTok“ ir „Pinterest“ platformose gausu avokadų patiekalų nuotraukų.
  • Sveikos gyvensenos tendencijos – augantis susidomėjimas augaline mityba paskatino avokadų paklausą.
  • Didėjanti vidurinioji klasė – išsivysčiusiose šalyse vis daugiau žmonių gali sau leisti brangesnius, kokybiškus maisto produktus.

Dėl šios paklausos avokadų gamyba išaugo eksponentiškai – 2000 metais pasaulyje buvo išauginama apie 2,5 mln. tonų avokadų, o šiandien šis skaičius viršija 7 mln. tonų per metus!

Tamsioji avokadų pusė

Nors avokadai laikomi sveiku ir natūraliu produktu, jų auginimas sukelia rimtų problemų.

Vandens naudojimas

Avokadų plantacijos sunaudoja milžinišką kiekį vandens – vidutiniškai 1 kg avokadų reikia apie 2 tūkst. litrų vandens! Palyginimui – 1 kg pomidorų reikia apie 180 litrų vandens, tokiampačiam kiekiu bulvių – 290 litrų vandens.

Dėl šios priežasties avokadų auginimas ypač kenkia sausoms regionų ekosistemoms, pvz., Meksikoje ir Čilėje, kur ūkininkai nukreipia upes ir išsausina gruntinius vandenis.

Miškų naikinimas

green fruit on tree during daytime

Dėl augančios paklausos daugelis miškų Pietų Amerikoje ir Afrikoje kertami, kad jų vietoje būtų įkurtos avokadų plantacijos. Tai neigiamai veikia biologinę įvairovę ir didina klimato kaitą.

Pavyzdžiui, Meksikoje – didžiausioje avokadų augintojoje šalyje – kasmet iškertama apie 80 km2 miško vien dėl avokadų auginimo.

Avokadų mafija

Meksikoje avokadai vadinami žaliuoju auksu, nes jų eksportas yra pelningas verslas. Tačiau ši pramonė tapo nusikalstamų grupuočių taikiniu.

Narkotikų karteliai, tokie kaip garsusis Kartelis de Jalisco Nueva Generación, reketuoja ūkininkus ir priverčia juos mokėti mokesčius už avokadų auginimą. Kai kurie ūkininkai net buvo pagrobti arba nužudyti už atsisakymą bendradarbiauti su karteliais.

Ką daryti, kad avokadai būtų tvaresni?

sliced avocado fruit on black textile

Jei norite mėgautis avokadais, bet sumažinti jų neigiamą poveikį aplinkai, galite imtis kelių veiksmų:

  • Rinkitės tvaresnius avokadus – ieškokite sertifikatų, tokių kaip „Fair Trade“ ar „Rainforest Alliance“.
  • Vartokite saikingai – nereikia valgyti avokadų kiekvieną dieną.
  • Remkite vietinius gamintojus – kai įmanoma, rinkitės vietinius produktus, kurie sukelia mažesnį poveikį aplinkai.
  • Alternatyvos? – pabandykite vietinius supermaistus, pvz., graikinius riešutus, linų sėmenis ar alyvuogių aliejų, kurie turi panašias maistines savybes.

Avokadai yra nepaprastai vertingi ir skanūs, tačiau jų populiarumas turi ir didelę kainą. Kol pasaulyje auga jų paklausa, didėja ir ekologinės bei socialinės problemos. Vartotojai gali padaryti pokytį rinkdamiesi tvarius produktus ir suvokdami, kad net ir, atrodytų, nekaltas avokadas gali turėti pasaulinį poveikį.

Ar jums patinka avokadai? Kaip manote, ar jie verti tokios kainos?

Dalintis straipsniu
Parašykite savo komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas