Nustokite valgyti nekokybišką mėsą! Ekspertai pasakė, į ką atkreipti dėmesį ir kuri mėsa naudingiausia sveikatai

Paskelbė Lina

Mėsa yra svarbi daugelio žmonių mitybos dalis, nes ji suteikia organizmui reikalingų baltymų, geležies, cinko ir kitų būtinų maistinių medžiagų. Tačiau labai svarbu pasirinkti kokybišką mėsą, nes nuo to priklauso ne tik jos skonis, bet ir poveikis sveikatai.

Taip pat verta žinoti, kokia mėsa yra laikoma sveikiausia, kad būtų galima ją įtraukti į subalansuotą mitybą.

Kaip išsirinkti kokybišką mėsą?

Norint įsigyti kokybišką mėsą, svarbu atkreipti dėmesį į keletą pagrindinių kriterijų:

Mėsos kilmė ir auginimo sąlygos

Viena svarbiausių detalių – iš kur mėsa atkeliauja ir kaip buvo auginami gyvūnai. Geriausia rinktis mėsą iš vietinių ūkių, kur gyvūnai buvo auginami laisvai, be antibiotikų ir hormonų pertekliaus. Tokios mėsos sudėtis yra natūralesnė, ji turi geresnį skonį ir yra sveikesnė.

Mėsos spalva

raw meat

Mėsos spalva gali daug pasakyti apie jos šviežumą ir kokybę:

  • Jautiena turėtų būti ryškiai raudonos arba tamsiai raudonos spalvos.
  • Kiauliena – šviesiai rausva.
  • Vištiena – šviesi, vienodos spalvos, be mėlynumo ar žalsvų atspalvių.
  • Ėriena – raudonos ar rausvos spalvos, priklausomai nuo amžiaus.

Tamsesnė mėsa dažnai būna brandesnė ir skanesnė, o blyški ar pilkšva gali reikšti, kad ji prarado šviežumą.

Kvapas

Natūrali mėsa turi švelnų, šviežią kvapą. Jei mėsa turi nemalonų, rūgštų ar pernelyg intensyvų kvapą, geriau jos nesirinkti, nes tai gali būti sugedimo požymis.

Konsistencija ir tekstūra

Kokybiška mėsa turi būti elastinga ir tvirta. Jei paspaudus mėsa ilgai nesugrįžta į pradinę formą arba atrodo gleivėta, geriau jos vengti. Šviežia mėsa neturėtų būti pernelyg drėgna ar slidi.

Riebalų kokybė

sliced meat beside silver knife

Riebalai taip pat svarbus kriterijus. Sveikesni riebalai yra kreminės baltos arba šviesiai geltonos spalvos, jie neturėtų būti pilki ar pernelyg kieti. Marmurinė jautiena (su smulkiais riebalų ruoželiais) yra kokybiškesnė ir turtingesnio skonio.

Mėsos pakuotė ir laikymo sąlygos

Jei perkate supakuotą mėsą, patikrinkite, ar pakuotė nėra pažeista, ar joje nėra per daug skysčio, kas gali reikšti, kad mėsa praranda savo kokybę. Taip pat verta atkreipti dėmesį į galiojimo laiką.

Kokia mėsa yra sveikiausia?

Nors mėsa yra vertingas maisto produktas, kai kurios jos rūšys yra laikomos sveikesnėmis nei kitos. Sveikatai palankiausia mėsa yra ta, kuri turi mažiau sočiųjų riebalų, yra turtinga baltymais ir lengvai virškinama.

Vištiena ir kalakutiena

Paukštiena, ypač vištienos ir kalakutienos krūtinėlė, yra viena sveikiausių mėsos rūšių. Ji turi mažai riebalų, tačiau yra labai turtinga baltymais. Vištiena ir kalakutiena taip pat yra lengvai virškinama ir tinka net jautresnį virškinimą turintiems žmonėms. Svarbu rinktis natūralią, be antibiotikų ir hormonų užaugintą paukštieną.

Liesos jautienos dalys

sliced meat on brown paper

Jautiena yra turtinga geležimi ir B grupės vitaminais, kurie svarbūs kraujotakos sistemai. Tačiau svarbu rinktis liesesnes jautienos dalis, tokias kaip nugarinė ar išpjova. Marmurinė jautiena yra skanesnė, bet ir riebesnė, todėl ją reikėtų vartoti saikingai.

Triušiena

Triušiena yra viena sveikiausių mėsos rūšių, nes joje yra mažai kalorijų, bet daug baltymų ir mažai cholesterolio. Ji taip pat lengvai virškinama ir tinka įvairioms dietoms.

Ėriena (saikingai)

Nors ėriena yra riebesnė už kitas mėsos rūšis, ji turi gerųjų omega-3 riebalų rūgščių, ypač jei gyvūnas buvo auginamas natūralioje aplinkoje. Ėriena gali būti sveikas pasirinkimas, jei valgoma saikingai ir pasirenkamos liesesnės dalys.

Kiauliena (ribotais kiekiais)

Liesos kiaulienos dalys, tokios kaip nugarinė ar išpjova, gali būti sveikos, tačiau riebi kiauliena gali turėti daug sočiųjų riebalų ir cholesterolio, todėl reikėtų ją vartoti su saiku.

Kaip paruošti mėsą, kad ji išliktų sveika?

person slicing a meat on brown wooden board

Net ir kokybiška mėsa gali tapti mažiau sveika dėl netinkamo gaminimo būdo. Štai keli patarimai, kaip ją ruošti sveikiau:

  • Venkite kepimo aliejuje: geriau rinktis kepimą orkaitėje, garinimą arba troškinimą.
  • Pašalinkite riebalų perteklių: tai padės sumažinti kalorijų ir sočiųjų riebalų kiekį.
  • Naudokite natūralius prieskonius: vietoj druskos ir perdirbtų prieskonių rinkitės česnaką, raudonėlį, baziliką ir kitus natūralius pagardus.
  • Marinuokite mėsą natūraliai: citrinų sultys, alyvuogių aliejus ar actas padeda suminkštinti mėsą ir suteikia daugiau skonio be papildomų kalorijų.
  • Venkite perdegimo: pernelyg stiprus kepimas arba skrudinimas gali sukelti kenksmingų junginių susidarymą, todėl reikėtų vengti apdegusių mėsos vietų.

Renkantis mėsą svarbu atkreipti dėmesį į jos šviežumą, kilmę, spalvą ir kvapą. Sveikiausia mėsa yra ta, kuri turi mažai riebalų ir daug baltymų, todėl dažniausiai rekomenduojama liesa vištiena, kalakutiena, triušiena ir liesa jautiena. Taip pat svarbu pasirinkti tinkamą gaminimo būdą, kad mėsa išliktų kuo sveikesnė. Tinkamai parinkta ir sveikai paruošta mėsa gali būti puikus baltymų šaltinis ir prisidėti prie visavertės mitybos bei geros savijautos.

Dalintis straipsniu
Parašykite savo komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas