Kodėl švenčiame Užgavėnes ir kokios jų pagrindinės tradicijos?

Paskelbė Lina

Užgavėnės – viena spalvingiausių ir smagiausių metų švenčių, per kurią lietuviai skaniai valgo, linksminasi ir tradiciškai varo žiemą lauk. Tai šventė, kupina senųjų papročių, persirengėlių eitynių ir Morės deginimo. Bet ar žinojote, kad Užgavėnės turi tiek pagoniškas, tiek krikščioniškas šaknis?

Užgavėnių kilmė: pagoniškos ir krikščioniškos tradicijos

Užgavėnių šaknys siekia senovės laikus. Senovės lietuviai tikėjo, kad norint prisišaukti greitesnį pavasarį, reikia garsiai triukšmauti, šėlti ir sočiai valgyti. Tai buvo gamtos ciklų šventė – žiemos pabaiga ir pasiruošimas naujam sėjos ir augimo sezonui.

Vėliau, įsitvirtinus krikščionybei, ši šventė tapo paskutine diena prieš gavėnią – septynių savaičių laikotarpį iki Velykų, kai krikščionys susilaikydavo nuo sočių patiekalų ir pasilinksminimų. Taigi Užgavėnės tapo proga pasimėgauti maistu ir linksmybėmis prieš rimtąjį gavėnios laikotarpį.

Pagrindinės Užgavėnių tradicijos

Užgavėnių šventė neįsivaizduojama be tam tikrų tradicijų, kurios išliko iki šių dienų.

Persirengėliai ir eitynės

Užgavėnių metu žmonės persirengia įvairiais personažais ir keliauja per kaimus ar miestus, prašydami vaišių. Populiariausi persirengėlių personažai:

  • Lašininis ir Kanapinis – du simboliniai veikėjai, kovojantys dėl metų laikų viršenybės. Lašininis simbolizuoja žiemą ir riebų maistą, o Kanapinis – pavasarį ir pasninką. Jų kova visada baigiasi tuo, kad Kanapinis nugali, o tai reiškia, kad žiemai atėjo galas.
  • Velniai, raganos – linksmi personažai, kurie šmaikštauja, gąsdina ar net juokina praeivius.
  • Čigonai ir žydai – šie personažai anksčiau buvo labai populiarūs, tačiau šiandien jų naudojimas tapo kontraversiškas ir nepriimtinas dėl stereotipų.

Morės deginimas

Morė – tai didžiulė iš šiaudų pagaminta moters statula, kuri simbolizuoja praėjusią žiemą. Užgavėnių kulminacija – Morės sudeginimas, kuris reiškia, kad su žiema atsisveikinama ir kviečiamas pavasaris.

Blynai ir riebus maistas

Užgavėnių dieną reikia sočiai pavalgyti, nes sakoma, kad kas per Užgavėnes nevalgys bent 12 kartų, tas visus metus liks alkanas. Populiariausi patiekalai:

  • Blynai – su įvairiais įdarais, uogiene ar grietine. Jie simbolizuoja saulę ir sušildo kūną prieš pavasarį.
  • Riebūs mėsos patiekalai – kiaulienos troškiniai, šiupiniai, kugelis.
  • Spurgos – saldus desertas, populiarus įvairiose Užgavėnių šventėse Europoje.

Žiemos varymas triukšmu

Kad žiema greičiau pasitrauktų, reikia kuo garsiau šėlti: daužyti puodus, skambinti varpeliais, šaukti ir dainuoti. Anksčiau žmonės net lazdomis daužydavo medžius, kad pažadintų pavasarį.

Užgavėnių šventimas Lietuvoje ir pasaulyje

people wearing mask and jackets

Užgavėnės yra būdingos ne tik Lietuvai – jas švenčia ir kitos Europos šalys.

  • Lietuvoje garsiausios Užgavėnės vyksta Rumšiškėse, kur kasmet susirenka daugybė žmonių pasigrožėti Morės deginimu, persirengėliais ir paragauti tradicinių patiekalų.
  • Vokietijoje švenčiama Fasching – žmonės persirengia, vyksta didžiulės eisenos ir karnavalai.
  • Prancūzijoje ir Brazilijoje Užgavėnių laikotarpiu vyksta garsieji karnavalai, kurių metu gatvės prisipildo muzikos, šokėjų ir spalvingų kostiumų.

Ar Užgavėnės vis dar populiarios?

Nors laikai keičiasi, Užgavėnės išlieka viena smagiausių lietuviškų švenčių. Šiandien daugelis miestų ir mokyklų organizuoja šventes su persirengėliais, blynais ir Morės deginimu. Tačiau kai kurios tradicijos, pavyzdžiui, vaikščiojimas nuo namų iki namų prašant vaišių, tampa vis retesnės.

Nepaisant to, Užgavėnės išlieka puiki proga pasilinksminti, sočiai pavalgyti ir atsisveikinti su šalta žiema. Tai šventė, kuri sujungia senovinius papročius su šiandieninėmis linksmybėmis ir suteikia progą pabūti kartu su artimaisiais.

Ar šiemet kepsite blynus ir varysite žiemą lauk?

Dalintis straipsniu
Parašykite savo komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas