Guliašas – tai ne tik aromatingas troškinys iš Vengrijos: šis patiekalas slepia neįtikėtinus faktus, kurių jūs dar nežinojote

Paskelbė Lina

Guliašas – tai sotus, aromatingas troškinys, kilęs iš Vengrijos, tačiau išpopuliarėjęs visame pasaulyje. Šis patiekalas turi ilgą ir įdomią istoriją, susijusią su vengrų klajokliais, karališkaisiais dvarais ir net moderniaisiais laikais. Štai 25 įdomūs faktai apie guliašą!

  • Guliašas kilo iš Vengrijos

Šis patiekalas atsirado kaip vengrų piemenų maistas dar IX amžiuje. Jį jie gamindavo atviroje ugnyje, naudodami džiovintą mėsą, kurią maišydavo su vandeniu ir prieskoniais.

  • Žodis „guliašas“ reiškia „piemuo“

Pavadinimas „gulyás“ vengrų kalboje reiškia „piemuo“, nes būtent piemenys pirmieji pradėjo gaminti šį troškinį.

  • Paprika – pagrindinis guliašo ingredientas

Prieš XVII amžių vengrai nenaudojo paprikos, tačiau šiandien be jos guliašas tiesiog neįsivaizduojamas.

  • Kiekvienas regionas turi savo guliašo versiją

Vengrijoje galima rasti skirtingų guliašo variantų – nuo tiršto troškinio iki sriubos pavidalo versijos.

  • Tikras vengriškas guliašas nėra itin tirštas

Skirtingai nei kai kuriose kitose šalyse, originalus vengriškas guliašas labiau primena sriubą nei troškinį.

  • Pirmasis rašytinis guliašo receptas

Guliašo receptas pirmą kartą buvo užfiksuotas XVIII amžiaus pabaigoje, kai patiekalas tapo populiaresnis už vengrų piemenų bendruomenės ribų.

  • Austrijos – Vengrijos laikais guliašas tapo populiariu patiekalu

XIX amžiuje šis troškinys išpopuliarėjo visoje imperijoje ir tapo nacionaliniu patiekalu.

  • Paprika buvo laikoma prastu prieskoniu

Kai paprika pirmą kartą buvo pradėta naudoti Vengrijoje, ji buvo laikoma „vargšų prieskoniu“, tačiau ilgainiui tapo būtinu ingredientu guliaše.

  • Guliašas tapo Vengrijos nacionaliniu simboliu

XIX amžiuje vengrai pradėjo guliašą laikyti nacionaliniu patiekalu ir tapatinti su savo kultūra.

  • Tikras guliašas gaminamas ant laužo

Tradiciškai vengrai gamina guliašą dideliuose katiluose lauke, o ne ant viryklės.

  • Guliašo sriuba – atskira patiekalo versija

Be tiršto troškinio, Vengrijoje populiari ir „gulyásleves“ – guliašo sriuba, kuri yra skystesnė ir patiekiama su duona.

  • Guliašo populiarumas Europoje išaugo po Antrojo pasaulinio karo

Po karo šis patiekalas tapo populiarus įvairiose Europos šalyse, ypač Austrijoje, Vokietijoje ir Čekijoje.

  • Skirtingos mėsos rūšys

Guliašui dažniausiai naudojama jautiena, tačiau galima rasti variantų su kiauliena, ėriena ar net paukštiena.

  • Slovakijoje egzistuoja savita guliašo versija

Slovakijoje populiarus „kotlíkový guláš“, kuris gaminamas katile ir dažnai turi tirštesnę konsistenciją nei vengriškas variantas.

  • Čekijoje guliašas dažnai patiekiamas su koldūnais

Čekai savo versiją vadina „guláš“ ir ją dažnai valgo su tradiciniais koldūnais.

  • Guliašas populiarus ir JAV

Imigrantai iš Vengrijos atvežė šį patiekalą į JAV, kur jis įgavo įvairių modifikacijų, įskaitant makaronų guliašą („goulash pasta“).

  • Vokietijoje populiarus „guliašo troškinys“

Vokietijoje paplitęs tirštesnis variantas su bulvėmis ir morkomis.

  • Guliašas gali būti aštrus arba švelnus

Priklausomai nuo paprikos rūšies, guliašas gali būti švelnus arba labai aštrus.

  • Guliašas dažnai valgomas žiemą

Dėl savo šildančių savybių šis patiekalas itin populiarus šaltuoju metų laiku.

  • Egzistuoja ir vegetariškas guliašo variantas

Kai kurie žmonės renkasi guliašą be mėsos, naudodami grybus, pupeles ar lęšius.

  • Slovėnijoje rengiami guliašo virimo konkursai

Slovėnijoje ir kitose Balkanų šalyse vyksta guliašo gaminimo čempionatai.

  • Guliašo troškimo laikas gali siekti kelias valandas

Kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga, tradicinis guliašas verdamas lėtai, dažnai 2–3 valandas.

  • Kai kurie vengrai į guliašą deda vyno

Kai kuriose receptų variacijose naudojamas raudonasis vynas, kuris suteikia ypatingą skonį.

  • Guliašas tapo tarptautiniu patiekalu

Šiandien guliašas žinomas visame pasaulyje ir turi daugybę skirtingų versijų įvairiose šalyse.

  • Vengrijoje guliašo diena – ypatinga proga

Vengrijoje daugelis restoranų ir šeimų organizuoja specialias guliašo dienas, kai šis patiekalas ruošiamas pagal senąsias tradicijas.

Guliašas – tai ne tik patiekalas, bet ir svarbi Vengrijos kultūros dalis. Jo skonis ir paruošimo būdai gali skirtis priklausomai nuo šalies, tačiau jis išlieka mylimas ir vertinamas visame pasaulyje.

Dalintis straipsniu
Parašykite savo komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas