Braškių sezonas yra metas, kai daugelis neatsispiria šių kvapnių ir saldžių uogų skoniui. Tačiau ar žinojote, kad braškės ne tik gardžios, bet ir labai naudingos sveikatai? Jos praturtintos vitaminais, antioksidantais ir kitomis naudingomis medžiagomis, kurios padeda stiprinti imuninę sistemą, gerinti širdies veiklą ir net lėtinti senėjimą.
Stiprina imuninę sistemą
Braškių sudėtyje yra daug vitamino C – jo net daugiau nei apelsinuose! Šis vitaminas stiprina imuninę sistemą, padeda organizmui kovoti su infekcijomis ir spartina žaizdų gijimą. Vos viena stiklinė braškių suteikia beveik visą dienos vitamino C normą.
„Vitaminas C yra būtinas mūsų organizmui, o braškės – vienas skaniausių būdų jį gauti“, – tikina mitybos specialistė.
Gerina širdies sveikatą

Braškių vartojimas gali sumažinti širdies ligų riziką. Jose esantys antioksidantai, tokie kaip kvercetinas ir antocianinai, padeda mažinti uždegimus ir stiprina kraujagysles. Be to, braškės mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, todėl gerina širdies veiklą.
Sumažina kraujospūdį
Jei kovojate su aukštu kraujospūdžiu, įtraukite į savo racioną daugiau braškių. Jos turi daug kalio, kuris padeda reguliuoti kraujospūdį ir mažina natrio kiekį organizme. Tai ypač svarbu žmonėms, kurie kenčia nuo hipertenzijos.
Naudingos odai ir plaukams

Braškių antioksidantai padeda išsaugoti jaunatvišką odą ir apsaugo ją nuo kenksmingų aplinkos veiksnių. Vitaminas C skatina kolageno gamybą, todėl oda tampa stangresnė ir elastingesnė. Taip pat braškių ekstraktai dažnai naudojami kosmetikos priemonėse dėl jų šviesinamojo poveikio.
Padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje
Nors braškės yra saldžios, jos turi mažą glikeminį indeksą. Tai reiškia, kad jos nedidina cukraus kiekio kraujyje taip greitai, kaip kiti saldūs produktai. Tyrimai rodo, kad braškės gali padėti sumažinti diabeto riziką ir pagerinti insulino jautrumą.
Gerina virškinimą

Braškių sudėtyje yra daug skaidulų, kurios padeda gerinti virškinimą ir reguliuoja žarnyno veiklą. Skaidulos palaiko gerąsias žarnyno bakterijas, padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir gerina bendrą virškinimo sistemos būklę.
Gali padėti kovoti su vėžiu
Kai kurie moksliniai tyrimai rodo, kad braškėse esantys antioksidantai gali padėti mažinti tam tikrų vėžio rūšių riziką. Jie apsaugo organizmo ląsteles nuo oksidacinės žalos ir slopina vėžinių ląstelių augimą.
Kaip įtraukti braškes į kasdienę mitybą?
Jei norite pasinaudoti visais braškių privalumais, pabandykite jas įtraukti į savo mitybą įvairiais būdais:
- Valgykite šviežias kaip užkandį
- Dėkite į jogurtą ar avižinę košę
- Pasigaminkite sveiką braškių glotnutį
- Naudokite salotose su špinatais ir fetos sūriu
- Kepkite su braškėmis pyragus ar gaminkite natūralų uogienės variantą be cukraus
Braškių nauda sveikatai yra neabejotina – jos padeda stiprinti imuninę sistemą, gerina širdies veiklą, palaiko odos grožį ir net gali sumažinti tam tikrų ligų riziką. Tad mėgaukitės šia skania ir naudinga uoga dažniau, ypač sezono metu!