Pasaulio pusryčių kultūra: nuo prancūziškų ragelių iki japoniškų ryžių

Paskelbė Lina

Pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis, tačiau skirtingose pasaulio vietose jie atrodo visai kitaip. Kol vieni mėgaujasi saldžiais kepiniais ir kava, kiti renkasi sočius ir maistingus patiekalus. Pažvelkime, kokie tradiciniai pusryčiai populiarūs įvairiose šalyse.

Prancūzija: kava ir kruasanai

white ceramic teapot beside brown wicker basket on table

Prancūzai pusryčių neįsivaizduoja be šviežių kepinių. Dažniausiai tai būna kruasanai, bagetė su sviestu ir uogiene arba pain au chocolat (šokoladinė bandelė). Gėrimų pasirinkimas paprastas – juoda kava arba kapučinas.

Didžioji Britanija: sotus angliškas pusrytis

Britai garsėja sočiais pusryčiais, vadinamais „Full English Breakfast“. Jame rasime:

  • Keptus kiaušinius
  • Šoninę
  • Dešreles
  • Skrudintą duoną
  • Keptus pomidorus ir pievagrybius
  • Keptas pupeles
  • Juodą pudingą (kraujo dešrą)

Tai tikras energijos užtaisas visai dienai!

Japonija: ryžiai ir miso sriuba

white and black cake on white ceramic plate

Japonai mėgsta subalansuotus pusryčius, kurie apima ryžius, miso sriubą, marinuotas daržoves ir žuvį. Kartais pusryčiams valgomi net fermentuoti sojų pupelių produktai, pavyzdžiui, natto, kuris turi specifinį kvapą ir skonį.

JAV: blynai su klevų sirupu

Amerikiečių pusryčiai dažnai būna saldūs – blynai su klevų sirupu ir sviestu yra viena populiariausių opcijų. Taip pat mėgstami plakti kiaušiniai, dešrelės, skrudinta duona su džemu ir riešutų sviestu bei dribsniai su pienu.

Italija: espresas ir ragelis

Italai pusryčius renkasi lengvus – dažniausiai tai espresas ir saldi bandelė, pavyzdžiui, cornetto (itališkas ragelis). Jie nemėgsta sunkių pusryčių ir dažniausiai valgo kažką lengvo, o pietums jau renkasi sočiau.

Vokietija: sumuštiniai su sūriu ir dešra

sandwich on white surface

Vokiečiai pusryčių metu mėgsta įvairias duonos rūšis, kurias tepa sviestu ir valgo su sūriu, kumpiu ar dešra. Prie to dažnai patiekiami virti kiaušiniai ir puodelis stiprios kavos arba arbatos.

Meksika: chilaquiles – traškučiai su padažu

Meksikiečių pusryčiai gali būti aštrūs! Vienas populiariausių patiekalų – chilaquiles, kurie gaminami iš tortilijos traškučių, pagardintų aštriu padažu, sūriu, grietine ir kartais keptais kiaušiniais arba vištiena.

Kinija: ryžių košė ir garuose virtos bandelės

Kinijoje pusryčiai dažnai susideda iš ryžių košės (congee), kuri gali būti valgoma tiek saldžiai, tiek sūriai. Taip pat populiarios garuose virtos bandelės su mėsos ar daržovių įdaru.

Turkija: gausus pusryčių stalas

a group of people sitting at a table with an umbrella

Turkiški pusryčiai – tikras skonių derinys. Jie susideda iš:

  • Baltos sūrio rūšies (feta tipo sūris)
  • Juodųjų ir žaliųjų alyvuogių
  • Medaus su grietinėle
  • Šviežios duonos
  • Kiaušinių su pomidorais ir paprika (menemen)
  • Arbatos stiklinėje

Tai puikus pusryčių variantas, jei mėgstate įvairius skonius!

Brazilija: sūrio duonelės ir vaisiai

brown bread on brown woven basket

Brazilijoje pusryčiai dažnai būna lengvi, bet skanūs. Vienas populiariausių pasirinkimų – pão de queijo (sūrio duonelės). Taip pat valgomi tropiniai vaisiai, tokie kaip papajos ir mangai, bei geriama stipri juoda kava.

„Kiekvienos šalies pusryčių tradicijos atspindi ne tik maisto kultūrą, bet ir gyvenimo būdą. Kai kur svarbiausia greitis ir paprastumas, o kitur – sotumas ir pasimėgavimas“, – paaiškina gastronomijos specialistė.

Kurie pusryčiai jums atrodo patraukliausi? O galbūt pats metas išbandyti naują pusryčių variantą iš kitos pasaulio šalies?

Dalintis straipsniu
Parašykite savo komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas