Nuo šafrano iki retų aitriųjų paprikų, šie prieskoniai yra ne tik investicija į maisto gaminimą: 10 brangiausių prieskonių ir jų egzotiška kilmė

Paskelbė Lina

Prieskoniai šimtmečiais buvo vertinami dėl savo gebėjimo pagerinti patiekalų skonį ir gilios kultūrinės bei medicininės reikšmės. Kai kurie prieskoniai yra kur kas daugiau nei kasdieniai ingredientai – tai prabangūs lobiai, kurių kainos yra atitinkamos. Dėl įdėtų pastangų, patirties ir retumo juos gaminant, jie yra vieni iš paklausiausių kulinarinių gėrybių.

Nuo šafrano iki retų aitriųjų paprikų, šie prieskoniai yra ne tik investicija į maisto gaminimą, bet ir būdas iš tiesų investuoti į natūralius prieskonius ir patirti geriausius pasaulio skonius.

Šafranas

Šafranas yra neginčijamas prieskonių karalius, dažnai vadinamas raudonuoju auksu. Didžioji dalis pasaulio šafrano gaunama iš Irano, tačiau didelė jo kaina priklauso ne nuo jo kilmės – tai kruopštus šio prieskonio rinkimo ir džiovinimo procesas.

Šafrano siūleliai – tai šafrano krokų žiedų purkos; kiekviena jų renkama rankomis, kad nebūtų pažeista. Derlius turi būti nuimamas anksti, kol saulės kaitra nepaveikė kokybės. Vos 500 g šafrano pagaminti reikia daugiau kaip 70 tūkst. žiedų. Priklausomai nuo kokybės ir kilmės, vieno 500g kaina gali svyruoti nuo 500 iki 5 tūkst. eurų.

Ekologiškos pankolių žiedadulkės

Dėl intensyvaus aromato ir unikalaus skonio žinomos pankolių žiedadulkės yra mėgstamos gurmanų virėjų. Šį prieskonį surinkti nėra lengva. Žiedai skinami prieš pat jiems užsimezgant ir formuojant vaisius, o žiedadulkės kruopščiai renkamos kratant džiovintus lapus.

Procesas yra sunkus, o dėl mažo derliaus sunku surinkti net kilogramą. Todėl ekologiškos pankolių žiedadulkės gali kainuoti iki 500 eurų už 0,5 kg.

Vanilė

pink and brown ice cream on stainless steel spoon

Tikra vanilė yra prabangus ingredientas, o ne dirbtinė kvapioji medžiaga, kurios dažnai galima rasti prekybos centrų lentynose. Madagaskaras yra pagrindinis vanilės pupelių augintojas, tačiau ši pramonė susiduria su didelėmis problemomis.

Dėl ciklonų ir klimato kaitos pastaruoju metu vanilės ūkiai sunyko, todėl kainos sparčiai kyla. 0,5 kg aukštos kokybės vanilės pupelių gali kainuoti nuo 200 iki 500 eurų, taigi jos brangesnės už sidabrą pagal svorį.

Žaliasis kardamonas

Žaliasis kardamonas yra vertinamas prieskonis, dažnai vadinamas prieskonių princu. Skirtingai nei įprastas kardamonas, kuris ir taip yra brangus, žaliajai jo rūšiai taikoma griežtesnė kokybės kontrolė.

Darbuotojai turi rankomis skinti ankštis, išrūšiuoti blogas sėklas ir užtikrinti, kad į rinką patektų tik geriausios. Už kilogramą ekologiško žaliojo kardamono galima gauti iki 200 eurų.

Mahlep

Mahlep, kvapioji kryklė, gaunamas iš džiovintų Sent Lusijos vyšnių branduolių. Šis prieskonis vertinamas Artimųjų Rytų ir Viduržemio jūros regiono virtuvėse, tačiau jį išgauti yra sudėtinga užduotis.

Kietų vyšnių kauliukų atplėšimas, kad būtų galima pasiekti smulkias sėklas, reikalauja neįtikėtinai daug laiko, todėl mahlepas yra vienas iš brangesnių prieskonių – 0,5 kg kainuoja iki 100 eurų.

Ilgieji pipirai

Unikalios kūgio formos ilgieji pipirai yra istorinis prieskonis, kuris kadaise buvo naudojamas kaip valiuta. Panašūs į juoduosius pipirus, tačiau yra aštresni ir ypač tinka sriuboms bei sultiniams.

Šiandien jis nedideliu mastu auginamas Indijoje ir Nepale. Dėl savo retumo ilgieji pipirai gali kainuoti iki 50 eurų už vos 0,5 kg.

Rojaus grūdai

Šios mažos juodos sėklos, vadinamos Aframomum melegueta, kadaise buvo tokios vertingos, kad Gvinėjos įlanka buvo praminta Melegueta pakrante.

Savo skoniu primenantys kardamoną ir ciberžolę, tačiau tvirtesni, šie Gvinėjos pipirai yra mėgstami prieskonių entuziastų. Daug darbo reikalaujantis jų derlius kainuoja apie 30 – 50 eurų už pusę kg.

Juodųjų kmynų sėklos

blooming purple petaled flower

Juodgrūdės vertinamos dėl savito skonio, kuriame dera čiobrelių, svogūnų ir juodųjų pipirų natos. Skirtingai nuo įprastų kmynų, juodųjų kmynų derliaus nuėmimas yra sudėtingesnis, o derlius mažesnis.

Šios sėklos, daugiausia auginamos Irane ir Egipte, yra pagrindinis indų ir Artimųjų Rytų virtuvės patiekalas. Pusė kg paprastai kainuoja nuo 30 iki 40 eurų.

Kafiro laimo lapai

Kažkada buvę reta preke, dabar kafirinių laimų lapai auginami viso pasaulio regionuose, įskaitant Pietryčių Aziją, Artimuosius Rytus ir dalį Europos.

Šie aromatingi lapai smulkinami švieži arba džiovinti, kad patiekalams suteiktų citrusinio prieskonio. Nors jie nebėra tokie išskirtiniai kaip anksčiau, 0,5 kg vis dar gali kainuoti iki 35 eurų.

Pasilla de Oaxaca aitriosios paprikos

Ši rūkyta aitrioji paprika kilusi iš Oachakos,Meksikoje, ir mėgstama dėl savo aštrumo ir dūmo skonio. Ji puikiai dera su troškiniais, kepta mėsa ir sūrio patiekalais.

Nors yra ir panašių „Pasilla“ veislių, nė viena iš jų neprilygsta Oaksakos čili rūšiai. Vietos rinkoje jos parduodamos vos už 15 eurų, tačiau į šiaurę nuo sienos kaina gali siekti iki 50 eurų už 0,5kg.

Prieskoniai yra ne tik skonio stiprikliai – tai lobiai, kurie mus sieja su istorija, kultūra ir meistriškumu. Šiems prieskoniams auginti reikalingas laikas, pastangos ir žinios paaiškina jų aukštas kainas. Nors jie gali atrodyti atlaidūs, žiupsnelis šių prabangių prieskonių gali pakylėti jūsų patiekalus į nepaprastas aukštumas.

Dalintis straipsniu
Parašykite savo komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas